Itthon.hu - Dél-Dunántúl

Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

Eseménynaptár

Keresés eseményre:


Részletes keresés

Címkefelhő

Torkos Csütörtök  Turizmus Bulletin  busójárás  mohács  világörökség 

A világ virtuózai imádják Kaposvárt

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Interjú a Kokas Katalinnal és Bolyki Görggyel, akik a Kaposfeszt - Nemztetközi Kamarazenei Fesztivál megkomponálói. A világjáró művész, az agilis szervezők és a gyönyörű házigazda város együttműködésének sikere jellemzi ezt a fesztivált.

Augusztus 14-20-ig harmadszorra is Kaposvárra érkezik a – legalábbis – nevében lokálpatrióta Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, melynek fő attrakciója a 14, szólistákból komponált zenekar koncertje.

De itt nem áll meg a nemzetközi viszonylatban is kuriózum értékű rendezvény tudománya, hiszen kortárs képzőművészeti, könnyűzenei és filmes programokkal, a Deseda-tó körüli kerékpártúrával és természetesen a Virágfürdővel is csábítja látogatóit.
A fesztivál művészeti vezetője nem más, mint Kokas Katalin hegedűművész, aki maga is sokáig élt Kaposváron. A fesztiváligazgató szerepkörét Bolyki György tölti be, aki a Bolyki Brothers a capella produkció kapcsán biztosan ismert név, ezen felül csellistaként egy darabban is szerepelni fog. Őket kérdeztük az idei programról, kulisszatitkokról.


kokas_bolyki
Bolyki György és Kokas Katalin


Itthon.hu - Bár ez még „csak” a harmadik komolyzenei esemény lesz Kaposváron, de már most látszik, hogy tradíció teremtődött. Mondhatjuk, hogy a Kaposfeszt a kamarazene Sziget Fesztiválja?
Bolyki György
- Semmiképpen sem. A Sziget és a többi nagyfesztivál semmiben sem hasonlít hozzánk, és mi sem szeretnénk rájuk hasonlítani. Egyetlen közös dolog van bennünk: a névben szereplő „fesztivál” szó. Mi a világ klasszikus zenei életének élvonalát vonultatjuk fel évről évre, koncertjeinket a helyszíni közönség mellett több tíz millióan hallgatják a világ 74 országában. A mi rendezvényünk pont, hogy nem a mennyiségről, hanem a minőségről szól. Ezen a téren tudtunk eddig is világszínvonalat felmutatni, és ezen dolgozunk a jövőben is.

Itthon.hu - Mind a fellépő gárda, mind a közönség nemzetközi a fesztiválon, s maga a helyszín, Kaposvár is nagy hangsúlyt kap a programok sorában. Mivel készültek az idén?
Bolyki György - A mi receptünk nagyon egyszerű: minden évben összegyűjtjük a világ legjobbjai közül azt a 40-50 szólistát, akikből itt ad hoc módon kis együtteseket alakítunk, és hagyjuk, hogy ezek a fantasztikus muzsikusok jól érezzék magukat a színpadon. Minden produkció egyedi, soha sehol másutt nem hallható előadás – ezért is van ez az óriási hazai és nemzetközi érdeklődés fesztiválunk iránt. Közönségünk már tudja, hogy azokat hívjuk meg, akiket mindenképpen látni kell, legtöbbjük már ma is világsztár, de néhány olyan művészünk is van, aki a következő évek legfényesebb csillaga lesz.

Itthon.hu - Katalin, ön abszolút sztár a komolyzenei szcénában. A Kaposfest minden napján fellép és művészeti vezetőként is alakítja a műsort. Hogy bírja?
Kokas Katalin - Köszönöm jól. Tíz éve dédelgetett álmom testesül meg a Kaposfesten harmadik éve.


 

 

Itthon.hu - Számtalan kísérőprogrammal is találkozhatunk a koncertek mellett. Milyen koncepció mentén került be például a kortárs képzőművészeti pályázat, a „Kortársak”?
Bolyki György - A Kaposfest közönsége a minőségi turizmus csúcsát igénylő réteg, és legtöbbjük az egész fesztivál idejére Kaposvárra kötözik. Feladatunknak érezzük, hogy a zene mellett egyéb művészeti ágakban is hasznos, és magas színvonalú produkciókat nyújtsunk nekik.

Itthon.hu - Melyek ígérkeznek a legérdekesebb produkcióknak az idei repertoárral kapcsolatban?
Bolyki György
- Nehéz kérdés, mert igazságtalan lenne bár kit/bár mit is kiemelni a többi közül. Maga a jelenség izgalmas, ugyanis a koncertek nem úgy zajlanak, mint egy hagyományos klasszikus esten. Itt nem egy zenekar játszik végig, hanem legalább négy-öt formáció váltja egymást egy koncert során. Az egyikben egy zongorista és egy csellista játszik, a másikban öt vonós, utánuk jön három fúvós – olyan sokszínű, változatos és érdekes, hogy minden koncert hatalmas élmény. Ezt igazolja a közönség jelenléte is, hiszen tavaly 18 koncertet hallgattak meg 9 nap alatt, és úgy mentek haza, hogy „de kár, hogy vége van!”.

Itthon.hu - Visszatérnek a tavalyi kedvencek?
Bolyki György - Van, aki igen, van, aki nem. Hála Istennek, abba a pozícióba kerültünk, hogy a legnagyobbak is szívesen jönnek a Kaposfest-re, és volt olyan, aki három e-mailben kérte, hadd jöhessen idén is, mert nagyon szereti ezt a magyar fesztivált. Nincs senkinek bérlete a fesztiválra, azokat hívjuk, akik az adott műveket a lehető legmagasabb színvonalon tudják előadni.

Itthon.hu - Az előadott művek vagy a művészek voltak hangsúlyosabbak a program kialakításában?
Kokas Katalin - Ez a jin es jang.
 

Itthon.hu - Lesznek kuriózumok, zenei ínyencségek is?
Kokas Katalin - Minden mű önmagában véve is különleges csemege. A művészek személyisége és megismételhetetlen közös játéka valódi kuriózum, nem csak a nézők számára.

Itthon.hu - Könnyűzenei koncertek is lesznek a fesztiválon. Hogyan illeszkednek ezek a kamarazenei koncertek sorába?
Bolyki György - A könnyűzenei események saját műfajukban szintén a legmagasabb színvonalat képviselik, és közönségünk szívesen látogatja ezeket is. Sőt, még maguk a fellépő művészek is! Nem hiszem, hogy a Kaposfest-en kívül bárki is látta volna Kocsis Zoltán és Joshua Bellt funky-buliban táncolni.
Itthon.hu - Zenészként vagy szervezőként/vezetőként élvezik jobban a Kaposfestet?
Bolyki György - Számomra mindkét funkcióban nagy megtiszteltetés, hogy a közönség megbízik bennünk, és kíváncsi arra, amit létrehoztunk számára.

Itthon.hu - Vajon megszólal majd „Cecília”, a Zelnik István műgyűjtőtől kapott Stradivarius-hegedű is a koncertek sorában?
Kokas Katalin - Természetesen. Minden egyes alkalommal, mikor hegedülök a koncerteken, megszólal ez a csodálatos hangszer!


Fellépő művészekről bővebben

Részletes program

Kaposvár - szállás - vendéglátó helyek