Itthon.hu - Észak-Magyarország

Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság

Eseménynaptár

Keresés eseményre:


Részletes keresés

Címkefelhő

Baradla barlang  Eger  Geopark  Ipolytarnóc  Kirándulás  Matyóföld  Mezőkövesd  Miskolc  Mátra  Nyitott Pince Napok  Osztálykirándulás  Salgótarján  Tokaj  Zemplén  bor  borturizmus  egri strandfürdő  kirándulás  téli nyitvatartás 

~~ emo/ja ~~

Bor- és gasztronómia

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Eger és környéke történelmünk jeles eseményeinek volt színtere, amikor 1552-ben a maroknyi magyar sereg megállította a török hódítók hadjáratát. A magyar történelem emlékei, a csodálatos fekvés, a kulturális élet, a gyógyvizek és a fürdők - vajon mi vonzza a hazai és külföldi turisták tömegeit e patinás városba? Talán mindez együtt. És még valami - a bor!

Programok, események

Borutakon barangolva

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Egri Borút Egyesület

Az egri történelmi borvidék, mintegy 5000 hektárnyi szőlő ültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagozódik, Eger várost és a körülötte fekvő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az egri, illetve Aldebrő, Feldebrő,Tófalu, és Verpelét a debrői körzetben.
Fedezzék fel, barangolják be ezt a vidéket. Ismerjék meg országunk eme csodálatos részének jellegzetes borait, étkeit. Élvezzék a pincegazdák és a helyi lakosság vendégszeretetét.

További információ:

3300 Eger, Bajcsy Zs. út 9., Pf. 346.
Telefon: 36/423-033
Elnök: Szeleczki János
Ügyvivő alelnök: Bíró József
Web: www.egriborut.hu
E-mail: info@egriborut.hu

 Tokaj-hegyaljai Borút Egyesület

Nincs a világon még egy bor, mely hazájának nemzeti himnuszában szerepelne. Nem lehetett véletlen Kölcsey Ferenc költő'i tiszteletadása éppen a magyar nemzettudat formálódásának időszakában. A több évszázados hírnév ellenére ma is fontosnak érezzük, hogy alaposabban megismertessük Magyarország leghíresebb történelmi borvidékét, az itteni kultúrtáj sokszínűségét, értékeit, szépségét és az itt élő emberek szőlőhöz, borhoz való kötödésének gyökereit.

További információ:

Dózsa György u. 2.
H-3910 Tokaj
Tel:(+36) 30 456 1556
E-mai:tokaji-borut@tokaji-borut.hu
http://www.tokaji-borut.hu

Bükkaljai Borút Egyesület

A borvidék a Bükk-hegység déli, délkeleti lábánál terül el, nyugatról az Egri borvidéktől határolva, míg keleten a Hernád és a Sajó völgye zárja le. Északon a Bükk-hegység vonulata védi a hideg szelektől, míg legdélebbi pontja Mezőkövesd és környéke. 1500 Ha szőlő ültetvénye a következő településeken terül el:
Aszaló, Barabás, Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Edelény, Emőd, Harsány, Kács, Kisgyőr, Kistokaj, Mályi, Megyaszó, Mezőkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Szikszó, Tard, Tibolddaróc, Vatta

További információ:

3423 Tibolddaróc, Széchenyi u 7.
Levélcím: 3413 Cserépfalu, Kossuth u. 125.
Tel.: 30/207-9977, Fax: 49/423-132
E-mail: polgarmester@cserepfalu.hu
http://www.borigo.hu/bukk/

 Mátraaljai Borút Egyesület

A Mátraaljai borvidék története a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza. Az ezen a vidéken élő népek (trákok, kelták, roxolánok, szkíták, jazigok) többek között szőlőműveléssel is foglakoztak. Jelenleg hazánk legnagyobb kiterjedésű kötött talajú borvidéke.
Éghajlata a többi észak-magyarországi borvidéknél kissé melegebb, viszont hasonlóan száraz jellegű. A borvidék talajképző kőzetei és talajai változatosak. Területi elhelyezkedésük mozaikos.
A Mátraaljai borvidék meghatározó szőlőfajtái az Olasz rizling, a Rizlingszilváni, az Oltonel Muskotály, a Leányka, a Tramini, a Hárslevelű, a Chardonnay, a Sauvignon és a vörös borszőlő fajták közül a Zweigelt, a Kékfrankos, valamint a Cabernet-ek. Jelentős ültetvények vannak Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres és Zenit fajtákból is.

A borvidék összes területe: 32 382 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 7 574 ha
A borvidékbe tartozó települések száma 22

További információ:

3200, Gyöngyös, Fő tér 13
Telefon: 06/37-313-050, 06/37-506-101