Itthon.hu - Észak-Magyarország

Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság

Eseménynaptár

Keresés eseményre:


Részletes keresés

Címkefelhő

Baradla barlang  Eger  Geopark  Ipolytarnóc  Kirándulás  Matyóföld  Mezőkövesd  Miskolc  Mátra  Nyitott Pince Napok  Osztálykirándulás  Salgótarján  Tokaj  Zemplén  bor  borturizmus  egri strandfürdő  kirándulás  téli nyitvatartás 

~~ emo/ja ~~

Világörökségek Észak-Magyarországon

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés
Észak-Magyarország hegyeiben barangolva, településeinek utcáit járva számtalan olyan kincsre bukkanhat, amely páratlan az országban.

Büszkék vagyunk rájuk, szeretjük, féltőn vigyázzuk őket. Olyan természeti, néprajzi, kulturális értékek is találhatók azonban ezen a csodálatos tájon, amelyek a világ figyelmét is magukra vonták, és őrzésük ma már mindannyiunk közös ügye. Minden nemzet fontos feladata saját kultúrájának, történelmének, hagyományainak gondozása, átörökítése, továbbadása az új generációknak. Ez az az örökség, amelynek megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a jelent, tervezhessük a jövőt. Kulturális és természeti örökségünket természetes folyamatok és szociális, gazdasági változások pusztulással fenyegetik. Vannak helyi jelentőségű kulturális és természeti értékek és vannak olyanok, amelyek az egész emberiség számára fontosak, mert egyediek, különlegesek.

Világörökségeink a régióban:

Hollókő ófalu és táji környezete (1987)
Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)
Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj (2002)

Észak- Magyarország büszke arra, hogy már három olyan helyszínnel is rendelkezik, amely fölkerült a védett értékek listájára. Ezek megismeréséhez, felkereséséhez kívánunk segítséget adni.

Kiegészítésül ajánljuk a jövő reménybeli, új világörökségi helyszínét is, az Ipolytarnóci Ősmaradványok helyszínét, melyek a magyar világörökségek tentatív, azaz várományosi listáján található.