Itthon.hu - Nyugat-Dunántúl

Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

Eseménynaptár

Keresés eseményre:


Részletes keresés

Címkefelhő

Csömödér  Nagycenk  Nyugat-Dunántúl kisvasútjai 

 

Kőszegi Szüret - Kőszeg, 2012. szeptember 27-30.

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Kőszegi szőlő – a legenda szerint királyok asztalára került –, története a római időkig nyúlik vissza és évszázadokon keresztül fonódott össze szorosan a város történetével.

Koszegi_Szuret3Bizonyára ennek is köszönhető, hogy Kőszeg legtöbb embert megmozgató rendezvénye a Kőszegi Szüret, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó. A négynapos programsorozat több mint 100 éves hagyományra tekint vissza. A rendezvény „előestéjén” választja meg a város képviselő testülete a Város Borát, mely 1 évig viselheti e kitüntető címet. Pénteken megválasztásra kerül az aktuális év Borkirálynője és felhangzik az első fúvósmuzsika is az esti szerenádon a gyönyörű belvárosban. Szombaton veszi kezdetét a zenés fogadás - az átlagosan 10-12 fúvószenekar részvételével - a Jézus Szíve Templomelőtti téren, majd délidőben a város különböző éttermeiben csendül fel a fúvószene. Délután kezdődik a szüreti karnevál, ahol a város lakossága, iskolái, civil szervezetei, művészeti csoportok és fúvószenekarok mókás jelmezekben vonulnak végig a városon.

A karnevál után öt helyszínen folynak tovább a programok. A Fő téren és a Jurisics téren fúvószenét hallgathatnak az érdeklődők, a rendezvénysátorban a város iskolái adnak színvonalas táncbemutatókat, a Ponzichter Borozóban és az Utolsó Kapás Borozóban pedig helyi énekeseket hallgathatnak az arra járók.

kőszegiszüret.jpg

Minden évben lehetőséget kapnak a helyi zenekaroknak, hogy a Fő téren felállított színpadon zenéljenek, míg a rendezvénysátorban sztárvendégek, majd fúvószenekarok lépnek fel. Vasárnap elsősorban a gyermekeket és a családosokat várják a szervezők a rendezvénysátorba. Péntektől vasárnapig a Fő téren és a Jurisics téren kézműves kirakodó vásár fogadja a látogatót, melyen a helyi kézművesek mellett számos kőszegi pincészet is részt vesz.Linkajánló:
www.koszeg.hu