Itthon.hu - Nyugat-Dunántúl

Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

Eseménynaptár

Keresés eseményre:


Részletes keresés

Címkefelhő

Csömödér  Nagycenk  Nyugat-Dunántúl kisvasútjai 

 

Szép kilátások

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Az ősz nem csak az iskolakezdés, a lombhullatás évszaka, hanem egyben a nagy családi túrázások ideje is lehet. A sokszínű természet számtalan kinccsel, látnivalóval várja a kirándulni vágyókat. A Nyugat- dunántúli régió pompás kilátókkal is büszkélkedhet. Még a felnőttek is általában gyermeki izgalommal vágnak neki, és igyekeznek mielőbb a legmagasabb pontra feljutni. Aki pedig legyőzi a számtalan lépcsőt, a torony tetejéről csodálatos panoráma tárul a szeme elé régiószerte.

Karolykilato1A Károly-kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye. Gyalogosan és járművel egyaránt jól megközelíthető. A parkolótól kényelmes, aszfaltos sétaút vezet a 23 méter magas kilátóhoz a kristálytiszta levegőjű erdőn át. A három emeleten lévő kis helyiségeket sokáig rádióamatőrök használták. Ma az első emeleti kis szobában kiállítás mutatja be Kitaibel Pál, Gombocz Endre és Kárpáti Zoltán botanikusok munkásságát. A második emeleten Roth Gyula és Csapody István munkásságáról szóló állandó emlékkiállítás fogadja a látogatókat. A páratlan kilátással bíró, gyönyörű természeti környezetben elhelyezkedő magaslat egész évben várja a látogatókat.
A Pannonhalmi- dombság legdélebbi pontján magasodik az egyik első bencés szerzetesről és püspökről, Boldog Mórról elnevezett Boldog Mór-kilátó Pannonhalmán. Az erdőgazdaság az egyre növekvő társadalmi igényeknek megfelelve esztétikus, kulturált környezet alakított ki az idelátogatók számára, akik a kilátóról megcsodálhatják a Pannon-táj szépségét, a Pannonhalmi-medence és a Sokorói-dombság változatosságát. Ebben a karzaton elhelyezett fényképes tájékoztató táblák segítenek.
A 95 méter magas zalaegerszegi Bazita TV torony 1971-ben épült a bazitai tetőn, melyben 52 méteres magasságban körpanorámás kávézó működik. A bárból és az alatta lévő nyitott teraszról szép időben, a Ság és a Somló vulkanikus tanúhegyéig,valamint az Alpok vonulatáig is el lehet látni. Felülről szép a város is,de talán még szebb a Göcsej "göcsörtös",dimbes-dombos vidéke. Már az 1930-as években is állt itt egy fából ácsolt kilátó, mellette pedig szánkópálya működött. A II. világháborúban ezek tönkrementek. Ma is tökéletes kikapcsolódást nyújt, minden kedves kirándulni vágyónak.
Szulejman-kilatoKőszeg város fölé emelkedő Szultántetőn található a Szulejmán kilátó. A domb eredeti neve Libaszőlő, amely kiváló szőlőtermelő hely volt. A legenda szerint erről a dombról nézte végig Szulejmán szultán az 1532-es kőszegi várostromot, ezért lett a domb neve Szultántető. A Szulejmán kilátó a régió egyik legújabb kilátója, hisz az idei évben kezdték el építeni, még néhány utómunkálat folyik, de már látogatható, az odavezető sétaút kivilágított. Tetején egy kifeszített ponyva található, mely utal a legendára, hiszen egy török sátrat formáz. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik Kőszeg belvárosára és az azt körülölelő hegykaréjra.
Jöjjön és látogasson el régiónkba, fedezze fel kilátóinkat és gyönyörködjön a táj szépségében.