Itthon.hu - Itthon otthon van

Magyar turisztikai portál

Languages

Címkefelhő

Ausztria  Balaton  Budapest  EKF  Fesztiválok Éve  Németország  Pécs  Pécs2010  Tisza-tó  egészségturizmus  gasztronómia  kampány  kiállítás  média  német  osztrák  sajtó  statisztika  tanulmányút  vásár 

Hatalmas érdeklődés mellett startolt az MT Zrt. turizmusmozgalma az ausztriai magyarok körében

2012. május 11.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Közlemény

A bécsi magyar Nagykövetség zsúfolásig megtelt márványtermében, az Ausztriában élő magyarok több mint 200 képviselőjének jelenlétében, információs nap és sajtótájékoztató keretében 2012. május 10-én indította útjára rendhagyó turizmusmozgalmát a Magyar Turizmus Zrt. A látványos zenei elemekkel és szolgáltatói prezentációkkal színesített fórumon az MT Zrt. az ausztriai magyar diaszpóra megjelent képviselőit arra buzdította, hogy csatlakozzanak a Rot-Weiß-Rot in Ungarn szlogen alatt futó turizmusmozgalomhoz, legyenek annak nagykövetei és lelkes hívei, ezzel is segítve az anyaország gazdaságát. A mozgalom lényege, hogy az ausztriai magyarok osztrák ismerőseiknek ajánlják Magyarországot, mint turisztikai célországot, hogy ezáltal tovább növekedjen az osztrák vendégéjszakák száma Magyarországon, s közvetetten pótlólagos bevételhez jutassák a hazai turizmusgazdaságot.
A rendhagyó kezdeményezés az MT Zrt. bécsi irodájának becslése szerint már rövidtávon, évi 10 ezer pótlólagos osztrák vendégéjszakát generálhat a hazai szálláshelyeken, középtávon pedig ennek háromszorosa a cél. Az akció direkt költségvetési hatása éves szinten 200 millió forintra becsülhető.
A rendezvény megnyitóján Szalay-Bobrovninczky Vince bécsi magyar nagykövet rámutatott, hogy a kezdeményezés épít a Magyar Növekedési Terv diaszpóra programjára és a külügyminisztérium vonatkozó irányelveire.
Csallóközi Zoltán, a rendezvény felett fővédnökséget vállaló Dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke köszöntőjében, a turizmus nemzetgazdasági és társadalmi jelentőségét hangsúlyozva elmondta, hogy az ágazat Magyarországon több mint 300 ezer munkahelyet biztosít.
„A magyar diaszpóra számára, mint érzelmileg motivált közvetítők részére, a Rot-Weiß-Rot in Ungarn mozgalommal olyan eszközt teremtettünk, amely rendkívül egyszerű és gyors hatásmechanizmussal képes emberek ezreit, tízezreit egy jó közösségi cél érdekében felsorakoztatni, s ezáltal az anyaország gazdasági lehetőségeit gyarapítani. A mozgalom alapgondolata, hogy mind a keresleti, mind pedig a kínálati oldalt tekintve mindenki jól jár, s egy olyan sajátságos win-win helyzetet és légkört teremt a mozgalomhoz csatlakozott partnerek körében, ami hosszabb távon is fenntarthatóvá teszi a javaslatban megfogalmazott rendszer működését” – foglalta össze prezentációjában a mozgalom lényegét Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője. Az előadó a prezentáció végén idézte Deák Ferencet, aki szerint „Magyarországot köznapi, hasznos, jólétet gyarapító tettek sorával kell szeretni.”
Hittner Márton, Ausztriában dolgozó magyar építész jó gyakorlat jelleggel számolt be arról, miként motiválja osztrák kollégáit, hogy azok rendszeresen Magyarországon töltsék szabadidejüket. Ezt követően 10 magyar turisztikai szolgáltató (szállodák, utazási irodák, nemzeti park, filmstúdió, borétterem, stb.) mutatta be azokat az ajánlatokat, amelyekkel csatlakoztak az MT Zrt. ausztriai turizmusmozgalmához. Az ausztriai magyar diaszpóra körében indított mozgalom alapját az MT Zrt. ausztriai képviseletének koordinációjában összegyűjtendő magyarországi turisztikai ajánlatok jelentik, amelyek kedvezményeket biztosítanak és szabadidős tippeket adnak a vendégek részére. A mozgalom legfőbb kommunikációs platformja, az egyik legnépszerűbb közösségi portálon létrehozott profil, amely elérhető itt: http://www.facebook.com/rwr.ungarn.
A mozgalom hátteréről, működési mechanizmusáról, koncepciójáról, nemzetgazdasági hasznáról további információk itt, ahol megtalálható az információs napon bemutatott prezentáció is: http://www.ungarn-tourismus.at/magyar-sarok/mozgalom.