Itthon.hu - Itthon otthon van

Magyar turisztikai portál

Languages

Címkefelhő

Ausztria  Balaton  Budapest  EKF  Fesztiválok Éve  Németország  Pécs  Pécs2010  Tisza-tó  egészségturizmus  gasztronómia  kampány  kiállítás  média  német  osztrák  sajtó  statisztika  tanulmányút  vásár 

Svédek és norvégok milliói ismerkednek a Balaton-felvidékkel a TV-ben

2012. április 23.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Februártól Norvégiában, április 15-étől pedig Svédországban is elindult a "Mesterek mestere" televíziós vetélkedősorozat.
Mindkét országban a legnézettebb közszolgálati csatorna műsorán szerepel a program: a norvég NRK1 és a svéd SVT1 egyik legnépszerűbb programjának kiemelkedő a nézettsége. Az országonként tíz, egyenként egyórás (reklám nélküli) epizódban népszerű veterán sportolók – egykori olimpiai- és világbajnokok – vetélkednek nagy ügyességet, kitartást, állóképességet igénylő, játékos versenyszámokban. Minden epizód során felelevenítik pályafutásuk jelentős epizódjait, sikereket és kudarcokat. A versenyek során pedig bejárják a helyszín – idén a Balaton-felvidék – legszebb pontjait.
A svédországi program első adása április 15-én vasárnap este 20:00 órakor került adásba és fantasztikus, 2,1 milliós nézettséget ért el; a második epizód 22-én vasárnap este még ezt is meghaladva 2,4 milliós nézőszámot produkált a 9 millió lakosú skandináv országban: ezzel az idei év eddigi legnézettebb TV-programja volt. Mindegyik epizód háromszor kerül ismétlésre, így a csodás balatoni tájakat mintegy 40 órán át láthatják a svéd TV-nézők, és ugyanannyi ideig élvezhetik a norvég nézők is a látványt a norvég hírességek részvételével. Az első adás során az is kiderült, hogy az egyik szereplőnek, a legendás tájfutó Annichen Kringstadnak szép személyes élménye fűződik a régióhoz: 1983-ban a Balaton környékén rendezett tájfutó világbajnokságon egyéniben és váltóban is aranyérmet nyert.
mesterek_mestere
A felvételek 2011 szeptemberében készültek a balatoni régióban. Az egy hónapig tartó forgatás során a szereplők és a 90 fős forgatócsoport mintegy 2700 vendégéjszakát töltött el balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. Ezen túlmenően azonban a műsor kiemelkedő nézettsége – óriási reklámértéke* – folytán remélhető, hogy a "magyar tenger" környéke felkelti a skandináv vendégek érdeklődését, és a jövőben egyre többen választják tavaszi-nyári-őszi úti célként a Balatont.
(*Bár a svéd és norvég közszolgálati televíziókban nincs reklám, az a tény, hogy a balatoni tájak országonként 40 órán át lesznek adásban az említett csatornákon, óriási, több milliárd forint hírértéket generál hazánk számára!)
A "Mesterek mestere" sorozat epizódjait a korábbi években Spanyolországban, Máltán és Cipruson vették fel. A 2012. évi program forgatási helyszíneinek felkutatásában, kiválasztásában – és ezáltal a teljes program magyarországi forgatására vonatkozó döntés meghozatalában – a Magyar Turizmus Zrt nyújtott segítséget észak-európai irodája, valamint budapesti központja és Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága nagy erőfeszítést igénylő, összehangolt munkájával.
Szerzői jogi korlátozások miatt az egyébként rendkívül szépen fényképezett, számos helikopterből készült légi felvétellel is tarkított teljes adások hazánkból nem elérhetőek vagy letölthetőek – ízelítőt azonban láthatunk belőlük a két skandináv televízió honlapján:
Svéd: http://svt.se/2.114253/mastarnas_mastare/
Norvég: http://www.nrk.no/programmer/sider/mesternes_mester/