Belföldi pedagógus tanulmányút a Tisza-tavi régióban

2013. május 17.

A Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága – az április 27-28-i sikeres, román pedagógusoknak szervezett tanulmányútját követően – május 10-11-én magyar pedagógusokat invitált a régióba. A belföldi pedagógus tanulmányutat minden évben megszervezi a Tisza-tavi RMI, töretlen érdeklődés mellett. Az út célja, hogy a szervezők bemutassák a régió azon szálláshelyeit, szolgáltatóit és turisztikai attrakcióit, amelyek kifejezetten alkalmasak diákcsoportok fogadására, táboroztatására, illetve speciális programlehetőségeket kínálnak diákok részére mind aktív kikapcsolódási, mind oktatási céllal.
pedagogus_tanulmanyut_Tisza-toA programon 30 pedagógus vett részt, akik Budapestről, Miskolcról, Debrecenből, Szegedről, Szentesről, Hernádkakról, Felsőörsről és Veszprémből érkeztek. Ellátogattak Erdőtelken a Pintér Tanyára, mely komplexum kiválóan alkalmas erdei iskolák, illetve táborok szervezésére, több csoport akár egyidejű elhelyezésével, egész évben étkezési lehetőséggel, valamint medencével, horgász tóval és hatalmas zöldterülettel. Megtekintették Poroszlón a Fűzfa Pihenőparkot – a Tisza-tó egyik legnagyobb turisztikai komplexumát – mely közvetlenül a tó partján várja a diákcsoportokat, akiknek elsősorban faházas elhelyezést biztosít kikötővel, kerékpárparkkal, saját külső és belső medencével, illetve közösségi helyiségekkel. Látogatást tettek Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumban: a látogatóközpont és témapark a Tisza-tavi régió legújabb attrakciója, ahol a vendégek megismerhették a Tisza-völgy élővilágát, valamint Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszerét. A Tisza-tavi Ökocentrumhoz kapcsolódó programként végigjárták a Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény pallóútját, madárvártáit, majd egy kishajós kirándulás keretében áthajóztak Sarudra, ahol megtekintették az Eurostrand Kemping és Ifjúsági Tábort, mely a Tisza-tó legnagyobb ifjúsági kempingje, saját stranddal, vízi eszköz kölcsönzővel, kenu és kerékpárparkkal, kidolgozott 3-7 napos tábori programokkal.
A tanulmányút során ellátogattak még a Szőlőszem Szórakoztató és Egészségfarmra Tiszaszőlősön, mely egy valódi „oázis” a pusztában. A Szőlőszem Farm csoportok elhelyezésére alkalmas apartmanokkal, nagy közösségi helyiséggel, játszótérrel, medencével, lovakkal, továbbá kerékpárok, quadok és kézműves foglalkozások biztosításával várja a diákokat az év bármely szakában. A program utolsó állomásaként ellátogattak a Kiskörei Vízlépcsőhöz is. A Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság irodaházában kialakított bemutatóteremben a Tisza-tó terepasztala mellett a pedagógusok megismerkedhettek a Tisza-tó kialakulásával és a tó vízrendszerével, majd a Kiskörei Vízierőművet is megtekintették belülről, mely hazánk máig legnagyobb vízügyi létesítménye és a tó vizének kapuja.
A program részeként megtartott szakmai előadás keretében a pedagógusok információt kaptak a régió teljes turisztikai kínálatáról, valamint azon további szolgáltatókról és programlehetőségekről is, melyeket a tanulmányút programja nem tartalmazott. Így bemutatták számukra a tiszafüredi Robin KalandSzigetet, mely az elmúlt időszak magas vízszintjének következtében előreláthatólag június 1-től tudja fogadni a látogatókat.