Gyulán is bemutatkozott a Budapest és környéke régió

2013. július 03.

A Magyar Turizmus Zrt. Budapest-közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatósága június 28-30. között önálló standdal vett részt a XIV. Körös-völgyi Sokadalom és VII. Határ Menti Összművészeti Fesztiválon, a Dél-Alföld népművészetének nyári seregszemléjén. A fesztiválnak a Dél-Alföld Régió turisztikai központja, Gyula adott otthont. Az 1500 fellépővel és 180 kézművessel megrendezett, gazdag folklórünnep során, megújult egyéni és családi vonzerőkínálatával, valamint nyári-őszi programajánlataival mutatkozott be a Budapest és környéke régió a Békés megyében élők számára. A helyi és környékbeli lakosok mellett a megyeszékhelyről, Békéscsabáról, valamint a nagyobb alföldi városokból (Szeged, Makó, Debrecen, Nyíregyháza) és a határon túli területekről – elsősorban Arad, Nagyvárad környékéről, Erdélyből és a Vajdaságból – is figyelemre méltó számú vendég érkezett a három napos rendezvénysorozatra. Az MT Zrt. standja iránt érdeklődők körében valamennyi korosztály képviseltette magát.

Budapest és környéke számára – ha saját régiójától eltekintünk – a legfrissebb éves statisztikák alapján a Dél-Alföld Régió számít a legnagyobb belföldi küldőpiacnak: az Alföld déli területein élők a kutatások alapján kifejezetten kedvelik a fővárost és térségét, ami azzal is magyarázható, hogy lakóhelyükhöz képest teljesen más élményekkel gazdagodhatnak egy budapesti vagy dunakanyari utazás alkalmával. Ez az érdeklődés a számokban is jól tükröződik: a Dél-Alföldről érkező vendégek 2012-ben 1.743.459 napot töltöttek el Budapesten és környékén a többnapos utazásaik alkalmával, 62 százalékkal többet, mint az előző évben. A 2-4 napos utazások esetében (768.115 nap) egyötödével nőtt a régióban eltöltött napok száma, míg a 4 vagy több napra érkezők mintegy 975.344 napot maradtak Budapesten és Környékén, ami 122 %-os növekedésnek felel meg. Ha az összes Budapest és környékére irányuló többnapos utazást vizsgáljuk, akkor minden nyolcadik (ha a központi régión belüli vendégforgalomtól eltekintünk, akkor pedig minden negyedik) belföldi vendég érkezik a Dél-Alföldről. Ugyanez a szám, ha csak a 4 napot meghaladó belföldi utazásokat vizsgáljuk 31,2 %, tehát a fővárosba és környékére más magyarországi küldőrégiókból érkező belföldi vendégek közel egyharmadának a Dél-Alföld Régió a lakóhelye.

A Budapest és környéke régió a továbbiakban is úgy kívánja erősíteni piaci jelenlétét a Dél-Alföldön, hogy néhány stratégiai jelentőségű rendezvényre kitelepülve, saját kiadványai, valamint szolgáltatói partnerei segítségével mutatja be programkínálatát. A road show a következő hétvégén folytatódik tovább a Kecskeméti Bor- és Pálinkaünneppel, majd ezt követően a Bajai Halfőző Fesztivállal.