Az olasz szaksajtó is felfigyelt a hazánkba irányuló olasz turizmusforgalom rekord eredményeire

2013. február 14.

A Magyar Turizmus Zrt. olaszországi külképviseletének jelentése szerint az olasz turisztikai szaksajtó is felfigyelt a Magyarországra irányuló olasz beutazó turizmus 2012. évi rekordjára. A KSH előzetes adatai szerint tavaly az olasz turisták által hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma 619.225 volt, ami 17,1 %-os emelkedést jelent, így Németország és Ausztria után Olaszország a 3. legfontosabb küldőpiacunk. A 2012-es év minden tekintetben abszolút rekordnak számít, ugyanis a vendégéjszakák száma meghaladta az eddigi, 2004. évi rekordot is (602.368 vendégéjszaka), amely akkor 25%-os növekedést jelentett a korábbi évhez képest. Az olaszok körében igen népszerűek a szállodák, amit jól mutat a 20,9%-os szállodai vendégéjszaka-szám növekedés is. Ez még a kereskedelmi szálláshelyeken mért növekedést is meghaladta. A forgalom jelentős része a budapesti régióra irányul, ahol például decemberben a legtöbb vendégéjszakát az olaszok töltötték el. Az év folyamán a tavaszi és őszi hónapokban volt kiemelkedő növekedés, igazodva az olaszok utazási szokásaihoz. Tavasszal Budapest a Top 10 city break desztináció egyike volt Olaszországban. Az egészségturizmus is igen népszerű és divatos termék az olaszok körében, így nem csoda, hogy az olasz vendégéjszakák legjelentősebb növekedése (+45%) a gyógyszállókban realizálódott. Magyarország olyan különleges természeti és építészeti értékeket jelentő gyógyfürdőkkel rendelkezik, amelyek a szintén gyógyvíz nagyhatalomnak számító Olaszországban nem találhatók meg. A légi-kapacitások tavalyi növekedése is kedvezően hatott a forgalomra. Immár olyan, az országon belüli új küldőterületekről (Dél-Olaszország) is megközelíthető Magyarország, ahol jelentős utazási potenciál van és az MT Zrt. képviselete aktív marketingtevékenységet folytat.