Prémium Magyar Napok Lengyelországban

2013. február 26.

IMGP0888„Spa and Wine” címmel, az egészségturisztikai lehetőségekre, valamint a bor-, és gasztronómiai kínálatra fókuszálva szervezett roadshow-t a Magyar Turizmus Zrt. lengyelországi képviselete, valamint Nyugat-dunántúli és Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságai. A február 19. és 22. között megrendezett program két kiemelt lengyelországi küldőrégió központjában, Katowicében és Wroclavban biztosított közvetlen tárgyalási lehetőséget a roadshow résztvevői, a meghívott turisztikai szakemberek, utazásszervezők, valamint a sajtó képviselői számára. A szakmai napot mindkét helyszínen két régiós prezentáció nyitotta meg, melyek a lengyel piac szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró attrakciókat, újdonságokat helyezték a középpontba. A programot borkóstoló és fogadás zárta.
A Prémium Magyar Napként megrendezett roadshow-n a nyugat-dunántúli régióból a Bük-Bükfürdő TDM, a mosonmagyaróvári AQUA Hotel Termál és a Tourinform Zalaegerszeg, míg a balatoni régióból a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. és a Zalakarosi Turisztikai Egyesület vettek részt.
Mint ismert, március 23-án ünnepelik a Magyar-Lengyel Barátság Napját. Az eredetileg Katowicébe tervezett ünnepségsorozatnak idén Tarnow ad otthont, ugyanakkor Katowicében is erős és élő a magyar-lengyel kapcsolat, hiszen a település magyar testvérvárossal (Miskolc) büszkélkedhet. A lengyel városban április 4-én szervezik a helyi Magyar Napot.
Katowicében a rendezvény helyszíne az elegáns Angelo Hotel volt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a város polgármester-helyettese, Michal Luty úr, és Adam Łęski úr is, aki a város külföldi promóciójáért felelős. A polgármester-helyettes úr hangsúlyozta a magyar-lengyel kapcsolatok fontosságát, és felhívta a figyelmet az április 4-i ünnepségre. A mintegy 80 meghívott között a Katowice környéki utazási irodák, a helyi média képviselői, valamint a Felső-Sziléziai Turisztikai Kamara elnöke is helyet foglaltak.
Wroclavban a rendezvény helyszíne a belvárosi Mercure szálloda volt. A mintegy 35 jelenlevő között voltak az Alsó-sziléziai Turisztikai Kamara vezetői is, akik a kamara 20. jubileuma alkalmából, a varsói magyar turisztikai képviselettel folytatott hosszú és eredményes együttműködés elismeréseként arany éremmel tüntették ki Hirling Bozsena képviseletvezető asszonyt.
Lengyelország mindkét régió tekintetében fejlődő és ígéretes piac. A KSH 2012. évi adatai szerint Nyugat-Dunántúlon tavaly 22.881 lengyel vendégéjszaka realizálódott, ami 16,4%-os emelkedést jelent 2011-hez képest. A Balatonnál 2012-ben a lengyel vendégek száma 16.843 fő volt, ami 2011-hez képest 1,6 %-os növekedést mutat.