A svédeket is Hévízre csábítjuk - TUR kiállítás, Göteborg

2013. április 04.

TUR-GoteborgMárcius 21. és 24. között 40 négyzetméteres standdal, Hévízzel a fókuszban és kürtőskalács attrakcióval vett részt a Magyar Turizmus Zrt. a hagyományos március végi göteborgi utazási kiállításon. A mintegy 30 ezer látogatót vonzó vásár a svéd utazási szakma legnagyobb éves találkozóhelye, ahol a szakmai szervezetek éves közgyűléseit is tartják a rendezvényt megelőzően. Utóbbiakat a svéd gazdasági miniszter, míg a kiállítás közönségnapját Carl Bildt svéd külügyminiszter is megtisztelte jelenlétével, aki a nagyközönség számára tartott pódiumbeszélgetést és fórumot a nemzetközi utazások veszélyeiről és a konzuli szolgáltatásokról.

A magyar stand hangsúlyos terméke a gyógyturizmus és kiemelt régiója Hévíz volt – különös tekintettel a májusban induló Riga-Hévíz közvetlen légi járatra, amelynek Svédországból is megfelelő csatlakozásai vannak. A szakmai napokon több sikeres tárgyalást bonyolított le az MT Zrt. és a Hévízi Turisztikai Kft. képviselője, míg a közönségnapokon a korábbi évekhez mérten tudatosabb, felkészültebb érdeklődők látogatták a standot, akiknek többsége már foglalással vagy határozott utazási szándékkal érkezett.

A KSH előzetes adatai szerint Svédországból 2012-ben 25,2%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakák száma, ezen belül a szállodai vendégéjszakák száma még dinamikusabban, 29,1%-kal bővült. A trend januárban is folytatódott: a növekedés 48,2% volt a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakái és 49,9%-os a szállodák vendégéjszakáinak tekintetében az előző év januárjához viszonyítva. Március végétől pedig sok év szünet után elindultak Budapestre az SAS légitársaság járatai is Koppenhágából és Oslóból, amelynek hozadékaként a forgalom további növekedése, különösen a csoportos szabadidős és a hivatásturisztikai forgalom erősödése várható.