Teltházas Magyar Turizmus Nap Pozsonyban

2013. március 22.

pozsonyMárcius 21-én került sor Pozsonyban az idei Magyar Turizmus Napra, melynek témája Budapest és környéke 2.0 – vagyis újdonságok, érdekességek a fővárosból és környékéről. A Magyar Turizmus Zrt. célja Budapest és környéke trendi arcának erősítése, a „megszokott” klasszikus városnéző programokon túl ötletadás a szlovák turisztikai szakma számára programkínálatuk bővítéséhez, és a szlovák sajtó figyelmének felhívása a fővárosunk és környéke nyújtotta programokra. 15 Budapest régióbeli szolgáltató képviselte személyesen kínálatát Pozsonyban: a Buddha Bar Hotel, a Szamos Gourmet Ház, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Magnolia Day Spa, a Vác és Rétság TDM szervezetei, a Bodor Major, az Espa Bio&Art Hotel**** Zsámbékról, a Thermal Hotel Visegrád****, a Patak Park Hotel****, az Aquincum Hotel*****, továbbá olyan közkedvelt családi programok gazdái, mint a Csodák Palotája, a Tropicarium és a Lázár Lovaspark.

pozsony3A rendezvényre Pozsony egyik legelegánsabb szállodájában, a Sheraton Hotel Bratislava*****-ban került sor, nem véletlenül: a Duna-parti hotel szimbolikusan és fizikailag is összeköti Pozsonyt Budapesttel. 85 szlovákiai utazási irodai és sajtóképviselő fogadta el a meghívást, köztük az MTVA és a Szlovák Televízió magyar adásának stábjai is. Dr. Balogh Csaba nagykövet ünnepélyes megnyitóját követően Godár Ivett, a Magyar Turizmus Zrt. szlovákiai képviselője a szlovák beutazás tavalyi rekorderedményeit, Katona András, az MT Zrt. Budapest-közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatóságának marketingmenedzsere pedig a fővárost és környékét mutatta be dinamikus prezentációjában.

Godár Ivett elmondta: a KSH adatai szerint 2012-ben 118 009 Szlovákiából érkező turista 261 829 vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ami a vendégek számában 11,9%, a vendégéjszakák tekintetében 10,8%-kal haladta meg az előző évben regisztrált eredményeket, ezzel a vendégéjszakák száma első alkalommal lépte át a 250 ezres határt. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma ennél is kedvezőbb mértékben, 14,5%-kal nőtt.

pozsony2A rendezvény vendége volt az évek óta Budapesten élő fiatal szlovákiai magyar filmszínésznő Kerekes Vica, aki elmesélte, milyen az ő szemével Budapest, mit jelent számára a város energiája és hangulata, melyek a számára kihagyhatatlan kedvenc helyszínek, miért kedveli fővárosunk trendi kínálatát, gasztronómiáját és mely, kevésbé ismert rejtekhelyeket fedezett fel. A prezentációkat és a sajtóbeszélgetést követően workshopra került sor a régió szolgáltatóival. A hivatalos program a szolgáltatók által felajánlott voucherek (spa és masszázskezelések, belépőjegyek, üdülések) kisorsolásával, majd magyaros ételek kínálásával, állófogadással folytatódott. A vacsorához az etyeki Rókusfalvy pincészet borait kóstolhatták meg a vendégek. A Szamos Marcipán jóvoltából pedig húsvéti marcipáncsomagnak örülhettek a szlovákiai résztvevők búcsúzáskor.

A rendezvény, a szolgáltatók visszajelzései alapján, számos hasznos tárgyalást, új partnereket és esetenként már konkrét üzletkötéseket is eredményezett, melyekkel a régió új arcának pozicionálását kívánják folytatni a szlovák piacon.