Itthon.hu - Itthon otthon van

Magyar turisztikai portál

Languages

Címkefelhő

Ausztria  Balaton  Budapest  EKF  Fesztiválok Éve  Németország  Pécs  Pécs2010  Tisza-tó  egészségturizmus  gasztronómia  kampány  kiállítás  média  német  osztrák  sajtó  statisztika  tanulmányút  vásár 

A kultúrát és a hagyományőrző gasztronómiát ünnepelték a III. gyulai Várkerti Vigasságok keretében

2009. augusztus 31.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés
Augusztus 28-30. között harmadik alkalommal került megrendezésre Gyulán a Várkerti Vigasságok, melyet méltán nevezhetünk Mangalica - Szürkemarha Fesztiválnak is. Az eseményt – amelyre több ezren voltak kíváncsiak – Domokos László, a Békés megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Perjési Klára, Gyula város polgármestere és Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. A Vigasságok keretében idén másodszor rendeztek szürkemarha tokány főzőversenyt, amelyet számos elismert személy bírált, úgy mint Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és Benke Laci bácsi olimpiai bajnok mesterszakács.
„Itthon láss csodát!” – hangzik az idei Kulturális Turizmus Éve belföldi szlogenje. Ennek jegyében, a rendezvény három napja során a látogatók Gyula város turisztikai kínálata mellett felfedezhették a magyar biotermékek és az őshonos magyar állatok húsából készült ételek ízét, hiszen a program részeként Benke Laci bácsi olimpiai aranyérmes mesterszakács is fakanalat ragadott, és a Békés Megyei Gasztronómiai Team olimpiai érmes szakácsmestereivel és mesterszakácsaival óriásbográcsban főzött a nagyérdeműnek.
A Várkerti Vigasságok kiváló példája a kultúra és a hagyományőrző gasztronómia összefonódásának. „A hagyomány továbbéltetése (…) fontos kapocs egy kultúrán belül a generációk között, de az együtt élő népek között is. Mert csak így lehetünk itthon a világban.” (Szalóki Ági – A Kulturális Turizmus Éve „Élő hagyományok” pillérének arca)