Budapest téli turisztikai kínálatának atipikus népszerűsítése Ausztriában: régiségek és “ócskaságok” mint kulturális turisztikai vonzerők

2010. február 08.
A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete számos turistacsalogató kampányakció keretében népszerűsíti a téli Budapestet (BWI - www.budapestwinter.com) az osztrákok számára. Ausztria egyik feltörekvő – kulturális- és életmódmagazinokra szakosodott – televízió társasága, a Servus Tv (www.servustv.at) február első hetében többször is műsorra tűzte a nemrégiben Budapesten forgatott „Gruschka’s Kunst- Trödeltouren” című magazinműsorát. A régiségek, antikvitások nyomába eredő, mintegy félórás műsor készítői a pesti Ecseri piacra látogattak ki, ahol a szemlélődők és vásárlók szeme előtt elevenedik meg a régmúlt világ, amely varázslatos turisztikai vonzerő a művészet- és antikvitás iránt fogékonyak számára. Az igazi „különleges értékű” régiségek megvásárlása mellett a műsor bemutatta Budapest legfőbb turisztikai attrakcióit, amely közül természetesen nem maradhatott ki a nosztalgikus hangulatú kisföldalatti vasúttal és a budavári siklóval való utazás sem. A művészeteknél maradva pedig a tévé-összeállításban helyet kapott a magyar konyhaművészet is: egy kellemes vacsora közben ismerkedhettek meg az osztrákok a hagyományos magyar ízekkel. A forgatócsoport az MT Zrt. szakmai támogatásával tavaly novemberben járt Budapesten. Mint ismert, az osztrákok értő és igényes „kultúra-fogyasztók”: az Ausztriából érkező turisták utazási motivációi között a „kultúra és városlátogatás” kategória 19 százalékos részesedéssel szerepel a Statistik Austria felmérése szerint. Tavaly rekordszámú, 723 ezer vendégéjszakát töltöttek az Ausztriából érkező vendégek a hazai szálláshelyeken, amely a második legjobb eredmény az elmúlt évtizedben. Az MT Zrt. ausztriai képviseletének kapcsolódó kampányairól további információ itt: www.ungarn-tourismus.at/sarok/index.php.