Tisza-tó Napja 2010

2010. február 16.

Tovább folytatódik a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatósága által a 2008-as Tisza-tó Konferencián elindított Tisza-tó Napja eseménysorozat. Az előkészítő folyamatokat a konferencián részt vevő hat szakterület képviselői koordinálják. A munkacsoportba a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács, a Közép-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság és az MT Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága delegáltak tagokat. A szervezők havonta találkoznak és a rendezvények előkészítését a munkacsoport felügyeli.

A Tisza-tó Napja célja:

ü A Tisza-tó Konferencia 2008-ban megfogalmazott ajánlások követése, értékelése, megvitatása (letölthető a www.tiszatoinfo.hu oldalról).

ü A Tisza-tavi projektek napirenden tartása.

ü A médián keresztül a Tisza-tó népszerűsítése, pozitív imázsának erősítése.

ü A Tisza-tavi régió lakosságának mozgósítása, aktivizálása.

ü A Tisza-tavi MI-TUDAT erősítése.

ü Az iskolás korú lakosság környezettudatos nevelése, gyökerek megerősítése.

ü A Tisza-tó felhasználóival történő kommunikáció fokozása (turisztikai szolgáltatók, horgászok, kerékpárosok, üdülőközönség.)

ü A Tisza-tó népszerűsítése az üdülőközönség körében.

A program részeként idén 2010. május 13-án, a Tisza-tó napján, Kerekasztal Fórumra kerül sor, melyen hat Tisza-tavi szakterület: horgászat, területfejlesztés, természetvédelem, vízügy, vízirendészet és turizmus szakemberei vesznek részt, célul kitűzve a Tisza-tavi térség fejlődésének megvitatását, a szakmai ajánlások megvalósulásának vizsgálatát és a szakterületek közti eszmecserét. Idén a Tisza-tavi kódex előkészítése, kialakítása lesz a fórum központi témája.

A Tisza-tó Napja szervezői már 2009 őszén meghirdették a Tisza-tavi Ki Mit Tud? versenyt, hogy a tanévkezdéssel minél több iskola 5-6. osztályos tanulója tudjon csatlakozni és a felkészülést elkezdeni. A felhívásra 67 csapat jelentkezett, összesen 268 iskolás vesz részt az hat fordulós, nagy önállóságra és aktivitásra serkentő játékos ismeretterjesztő vetélkedősorozaton. A havonta kiküldött feladatlapok fordulóiban egy-egy Tisza-tavi szakterület tesz fel kérdéseket, melyeket elsősorban kutatómunkával lehet megválaszolni, és mindezek mellett számos, a Tisza-tóhoz kapcsolódó kreatív megoldásokat igénylő feladatok várják a tanulókat.