EKF Pécs Beach Bécsben: két hétig Bécsben mutatta meg fiatalos arcát Pécs városa

2010. június 01.

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének közreműködésével, május második felében két héten keresztül Pécs Beach név alatt mutatkozott be Pécs2010 Európa egyik Kulturális Fővárosa Bécs szívében, az osztrák fiatalok által igen kedvelt strandbárban (www.strandbarherrmann.at). A kultikus szórakozóhelynek csak a Facebookon több mint 10 ezer (!) rajongója van. A bécsi Duna-csatorna mentén elterülő homokfövenyes szórakozóhely és találkozópont rendezvényhelyszínként való kiválasztásánál döntő szempont volt, hogy a kultúra és a kalandok iránt nyitott 25+ korosztályt is elérje az üzenet, miszerint a mediterrán hangulatú magyar város idén az EU egyik kulturális központja, s számtalan könnyed programmal várja külföldről is a turistákat. A bécsi Collegium Hungaricum (CH) szakmai szervezésében zajló kéthetes „happeningnek“ a jazz-koncertek, a strandbárban fellépő DJ-k, valamint az irodalom éppúgy a részét képezték, mint a homokvárépítő verseny, lézer-show és gasztronómia. A Vylyan borászat hordóiból álló „szoborkert”, mely egy boroshordókból készült szerkezet, a strandbár állandó díszletének részét képezte. A szokásosnál jóval esősebb időjárás ugyan némileg visszavetette a látogatókedvet, ugyanakkor a pünkösdi és az elmúlt hétvége ragyogó időjárása ezrével vonzotta a bécsi strandra a látogatókat, így a két hét folyamán mintegy 8.000 célcsoportba tartozó látogató találkozott a programokkal és az MT Zrt. információs kiadványaival. Ugyancsak az MT Zrt. és a bécsi CH közötti kooperáció eredményeként május végéig két hónapon keresztül nagyszabású fotókiállítás volt látható Marsalkó Péter pécsi fotóművész képeiből az alsó-ausztriai Klosterneuburg Apátságában (www.stift-klosterneuburg.at). Az MT Zrt. osztrák piacon folytatott kampányai eredményeként soha nem tapasztalt élénk érdeklődés övezi a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projektet Ausztriában. A KSH legfrissebb statisztikái szerint az idei év első negyedében 62 százalékkal nőtt (!) az osztrák vendégéjszakák száma a dél-dunántúli régió szálláshelyein. A héten az egyik legolvasottabb napilap, az osztrák Kurier újságírója járt a régióban, s kedvcsináló úti beszámolója az újság június 4-i számában lesz olvasható. Ezzel a cikkel az MT Zrt. „Staféta-kampánya” keretében az idén Pécsről Ausztriában megjelent cikkek száma mára meghaladja a 120-at, ezek médiaértéke pedig a 200 ezer eurót. Az ausztriai Pécs 2010-es sajtómegjelenések teljes dokumentációját kérés esetén minden érdeklődőnek eljuttatja az MT Zrt. bécsi irodája. Kéréseiket az oszter@ungarn-tourismus.at címen várják.