Építészeti kincseinkkel ismerkedett egy japán forgatócsoport

2010. március 10.

Március 2-10. között egy hatfős japán forgatócsoport ismerkedett hazánk építészeti remekeivel a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. A tanulmányút keretében a résztvevők elsősorban Lechner Ödön munkásságát járták körül – pl.: Magyar Állami Földtani Intézet, Iparművészeti Múzeum, Lechner lakóház (Thonet-ház), Magyar Államkincstár – de más híres magyar építészek – pl.: Steindl Imre (Országház), Alpár Ignác (Mezőgazdasági Múzeum), Hauszmann Alajos (Néprajzi Múzeum) stb. – munkásságából is ízelítőt kaphattak. Az újságírókat csodálatos épületeinken kívül gasztronómiánk is lenyűgözte, kipróbálhatták pl. a rétes nyújtást, és betekintést nyerhettek a kávéházi kultúránkba is. A tanulmányutat olyan programok is színesítették, mint pl. zongoraórán, illetve balkáni táncházban való forgatás.

A csoport vidéki helyszíneken is készített felvételeket: ellátogattak a világörökség részét képező Hollókőre, de felkeresték Gödöllőt, Pécelt, Kalocsát és Paksot is, megismerve hazánk sokszínű kultúráját. A programból természetesen Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa sem hiányozhatott, melyet a tanulmányút zárásaként kerestek fel a résztvevők.

A felvételeket hétvégén főműsoridőben vetíti le a BS Fuji TV társaság, melynek során egy híres japán színésznő fogja bemutatni Magyarországot egy kétórás műsor keretében. A műsor nézettsége 3.500.000 fő!