Itthon.hu - Itthon otthon van

Magyar turisztikai portál

Languages

Címkefelhő

Ausztria  Balaton  Budapest  EKF  Fesztiválok Éve  Németország  Pécs  Pécs2010  Tisza-tó  egészségturizmus  gasztronómia  kampány  kiállítás  média  német  osztrák  sajtó  statisztika  tanulmányút  vásár 

Nemzetközi Gulyásfőző- és Hagyományőrző Fesztivált rendeztek Szolnokon

2009. szeptember 14.
 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés
Szeptember 11-13. között került megrendezésre a 11. Szolnoki Gulyásfesztivál, melynek célja a magyar gulyásétel imázsának megőrzése, bemutatása volt. Az eseményt Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, Lukács Sándor, a Cseh Nagykövetség ügyvivője, valamint Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg a Tiszaligetben.
A Fesztivál, szeptember 10-én beharangozó motoros felvonulással vette kezdetét. Szeptember 11-én Gulyáskonferencia 2009 címmel rendezték meg a bel- és külföldi helyi termékek (hungarikumok, kézművesek, magyar tájak borai, cseh sör bemutató, kistérségi települések termékei) bemutatóját a Damjanich János Múzeumban, de volt karikásostor-bemutató és verseny, továbbá népi mesélés is. A szombati nap nemcsak a főzésről, bográcsozásról szólt, hanem számos kulturális és sportprogram, valamint szépségverseny is várta a látogatókat, továbbá volt gasztro-turisztikai bemutató, egészségügyi program, valamint könyvbemutató is. Az idei Fesztivál külföldi díszvendége Csehország, míg belföldi díszvendége Mezőkövesd, Matyóföld volt.
A Szolnoki Gulyásfesztivál 1999-ben indult útjára, az I. Gulyásfesztiválon 136 bográcsban főzték a gulyást és 9.000 látogató volt, az idén 532 bográcsban készültek az ételek és közel 45.000 érdeklődő kereste fel a rendezvényt. További információ: www.magyargulyas.hu
A magyar gasztronómia – a különleges tájjellegű ételek, a világszerte ismert hungarikumok, köztük a híres magyar gulyás – közös, kulturális örökségünk elválaszthatatlan részét képezik. A nemzeti turisztikai marketingszervezet tevékenységében kiemelten népszerűsíti a gasztronómiát: a Társaság e turisztikai termékre fókuszálva hirdette meg 2006-ban a „Nagy Ízutazás” kampányévet, és mint a magyar kultúra része kap idén is kiemelt szerepet a Kulturális Turizmus Évében.