Itthon.hu - Itthon otthon van

Magyar turisztikai portál

Languages

Eseménynaptár

Keresés eseményre:


Részletes keresés

Hírlevél

Címkefelhő

Budapest  Eger  Hévíz  Tisza  Tisza-tó  Zalakaros  duna tv  fürdőzés  gyógyvíz  horgászat  kenutúra  kirándulás  madármegfigyelés  strand  természet  természetjárás  thermália  tisza-tavi  víziturizmus  ökoturizmus 

Magyar Turizmus Minőségi Díj


European Destinations of ExcelleNce

Apróhirdetés

 

Nokia N9 + Hungary Tourism alkalmazás

Nem tudod merre van egy szálláshely, vendéglő, fürdő, múzeum, műemlék? Töltsd le Magyarország érdekes helyeit GPS készülékedre >>>

Széchenyi Pihenő Kártya

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés
Széchenyi Pihenő Kártya

A Széchenyi Pihenő Kártya létrehozásának ötletét 2010 tavaszán vetette fel a Széchenyi Klub Gazdaságfejlesztő Társaság. Olyan banki hátterű, a bankkártya-terminálokon használható utalványt szerettek volna megteremteni, amely illeszkedik a cafeteria rendszerekhez, különleges előnyei, biztonsága és megbízhatósága révén azonban kiemelkedik a korábbi támogatási formák közül, miközben a béren kívüli juttatásokon adott állami kedvezményeket elsősorban a turizmusba csoportosítja át, segítve a gazdaság növekedését.

A SZÉP Kártya már 2010-ben bekerült a személyi jövedelemadóról szóló törvény béren kívüli juttatásokat tartalmazó paragrafusaiba, a kibocsátás és felhasználás részletes szabályait pedig az áprilisban megszületett 55/2011-es kormányrendelet határozta meg. Ekkor kezdődhetett el a kibocsátás technikai előkészítése, az első SZÉP Kártyát az OTP Csoport bocsátotta ki 2011 júliusában. Azóta még két vállalatcsoport, az MKB és a K&H is csatlakozott kibocsátóként a rendszerhez.

A 2011-ben bevezetett rendszerben a munkáltatók a korábbi cafeteria elemek kiegészítéseként kedvezményesen akár 300 ezer forintot is juttathattak a SZÉP Kártyára. A kártya 2011 októberétől teljesen átvette az Üdülési Csekkek szerepét, hiszen akkortól kezdve üdülési célú kedvezményes béren kívüli juttatást csak a SZÉP Kártyán át lehet adni a munkavállalóknak. A korábban kibocsátott Üdülési Csekkek 2012 végéig voltak felhasználhatóak. A 2011-es szabályozás értelmében a SZÉP Kártyával bármely szolgáltatást csak szálláshellyel együttesen lehetett megvásárolni.

A 2012. január elsejétől – az egész béren kívüli juttatási rendszer átalakításának részeként – átalakult a SZÉP Kártya is, az idei évtől három eltérő felhasználási körű, egymástól függetlenül használható alszámla áll a továbbra is egyetlen plasztik kártya mögött. A SZÉP Kártya kedvezményes adózás mellett juttatható éves keretét 450 ezer forintban állapította meg a törvény.

A három alszámla a következő:

  • A szálláshely alszámlára a munkáltatók kedvezményesen évi 225 ezer forintot utalhatnak át kedvezményes adózás mellett. Innen csak és kizárólag a szálláshelyek, valamint a belföldi utazási csomagok árát lehet fedezni.
  • Az évi 150 ezer forintos kedvezményes kerettel rendelkező melegétel („vendéglátás”) alszámláról éttermekben, büfékben, menzákon lehet költeni. A keretből ugyanúgy lehet fedezni a szálláshely költségeket is.
  • A rekreációs alszámlára kedvezményesen átutalható keret évi 75 ezer forint, amelyet szórakoztató és kulturális intézményekben (pl. színház, múzeum, állatkert, vidámpark, hajózás) valamint az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásoknál (pl. edző- és fitnesz termekben, lovaglásnál, sportpályák bérlésére, törökfürdőkben, szaunákban és gőzfürdőkben, gyógyfürdőkben) lehet felhasználni. Ez az alszámla is alkalmas a belföldi szálláshely-költségek fedezésére. A rendelet legutóbbi módosítása során ez az alszámla kibővült sportszolgáltatásokkal is (pl. uszoda bérlet, sporteszköz kölcsönzés, sportoktatás).

A SZÉP Kártyával fizethető szolgáltatások körét TEÁOR kódokkal azonosítva adja meg a kormányrendelet az alábbiak szerint (5.§):

a) az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerinti szálláshely alszámla terhére

aa) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR’08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90-ből a családi panzió szolgáltatása),

ab) belföldi utazásszervezés (TEÁOR’08 79.12.-ből belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése),

b) az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pont cb) alpontja szerinti vendéglátás alszámla terhére

ba) éttermi és mozgó vendéglátás (TEÁOR’08 56.10.),

bb) egyéb vendéglátás (TEÁOR’08 56.29.)

bc) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR’08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90-ből a családi panzió szolgáltatása),

c) az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pont cc) alpontja szerinti szabadidő alszámla terhére

ca) egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR’08 86.90-ből a fizikoterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhesgondozás, és az egyéb máshová nem sorolt humán egészségügyi ellátás),

cb) előadó-művészet (TEÁOR’08 90.01.),

cc) múzeumi tevékenység (TEÁOR’08 91.02.),

cd) növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR’08 91.04.),

ce) vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR’08 93.21.),

cf) máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR’08 93.29-ből a szabadidőpark- és strandszolgáltatás, sípálya és sporthajó kikötő szolgáltatásai, valamint a szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése),

cg) fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR’08 96.04.),

ch) testedzési szolgáltatás (TEÁOR’08 93.13),

ci) egyéb sporttevékenység (TEÁOR’08 93.19-ből verseny- és lovaglóistállók tevékenysége és a sporthorgászat),

cj) belvízi személyszállítás (TEÁOR’08 50.30.)

ck) egyéb foglalás (TEÁOR’08 79.90-ből az idegenvezetés))

cl) sportlétesítmény működtetése (TEÁOR’08 93.11-ből a sportpályák bérlése, uszoda belépő és bérlet értékesítése)

cm) sportegyesületi tevékenység (TEÁOR’08 93.12.)

cn) sport, szabadidős képzés (TEÁOR’08 85.51.)

co) szabadidős, sporteszköz kölcsönzése (TEÁOR’08 77.21.)

cp) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR’08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90-ből a családi panzió szolgáltatása).

A kártyát készpénzfelvételre nem lehet használni, és kizárólag a kormányrendeletben meghatározott szolgáltatások ellenértékét lehet vele kifizetni. A fizetésre vagy a banki POS kártyaterminálokon, vagy internetes felületen, vagy a kibocsátók által működtetett telefonos ügyfélszolgálaton keresztül van lehetőség.

A SZÉP Kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló kormányrendelet meghatározza azokat a kritériumokat, amelyeknek a kártya kibocsátóinak meg kell felelni. Előzetes engedélyezés nincs, azonban a kártya kibocsátásának megkezdését utólag be kell jelenteni az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak, amely utólag vizsgálja a kritériumoknak való megfelelést, aki nem teljesíti a feltételeket, azt eltiltják a kibocsátástól. A feltételrendszer lényege, hogy a kártyát csak biztos pénzügyi háttérrel rendelkező, hasonló kártyák kibocsátásában tapasztalattal bíró és országos ügyfélszolgálati hálózattal rendelkező szereplők bocsáthassák ki.

A kormányrendelet meghatározza, hogy a kártya a munkáltatóknak és a munkavállalóknak sem kerülhet semmibe, de az elfogadóhelyek esetében is csupán 1,5%, de legfeljebb 12 Ft lehet a jutalék. A kormányrendelet értelmében a kibocsátóknak biztosítaniuk kell a termináljaik közötti átjárhatóságot, vagyis saját elfogadóhelyi hálózatukban a mások által kibocsátott kártyákat is el kell fogadniuk.