Itthon.hu - Itthon otthon van

Magyar turisztikai portál

Languages

Eseménynaptár

Keresés eseményre:


Részletes keresés

Hírlevél

Címkefelhő

Budapest  Eger  Hévíz  Tisza  Tisza-tó  Zalakaros  duna tv  fürdőzés  gyógyvíz  horgászat  kenutúra  kirándulás  madármegfigyelés  strand  természet  természetjárás  thermália  tisza-tavi  víziturizmus  ökoturizmus 

Magyar Turizmus Minőségi Díj


European Destinations of ExcelleNce

Apróhirdetés

 

Nokia N9 + Hungary Tourism alkalmazás

Nem tudod merre van egy szálláshely, vendéglő, fürdő, múzeum, műemlék? Töltsd le Magyarország érdekes helyeit GPS készülékedre >>>

Információ Elfogadóhelyeknek

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Mennyibe kerül a SZÉP Kártya?

A munkavállalók és a munkáltatók számára a SZÉP Kártya bevezetése, igénylése díjtalan, a dolgozók ingyen kapják meg a kártyájukat, amely öt évig érvényes. Ha a kártya lejárt, a megújítása is díjmentes. A kártyához a közeli hozzátartozóknak igényelhető társkártya, ez maximum 1905 forintba (1500 forint + áfa) kerülhet, és legfeljebb ugyanennyi lehet a díja az elveszett, ellopott kártyák pótlásának is – ám a szolgáltatók ennél kisebb díjat is alkalmazhatnak, akár el is engedhetik ezt. Más díj felszámítására azonban nincs mód semmilyen esetben sem.
Az elfogadóhelyek a SZÉP Kártyával bonyolított forgalom után fizetnek jutalékot a szolgáltatóknak. Ez legalább 12 forint, de nem lehet több, mint a forgalom 1,5 százaléka. A szolgáltatók közötti versenyben azonban már most is el lehet érni ennél kisebb jutalékot is, például webes elfogadás esetén.

Pontosan milyen szolgáltatásokkal lehet csatlakozni a SZÉP Kártya elfogadóhelyekhez? Ki melyik alszámláról fogadhat el utalványt?

Mindhárom alszámláról elfogadhatják az utalvány beváltását a szálláshely-szolgáltatók (TEÁOR’08 kód szerint: 55.10., 55.20., 55.30., 55.90.).

A szálláshely alszámláról rajtuk kívül még a belföldi utazásszervezők (79.12.—ből belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése).

A vendéglátás alszámláról az éttermi és mozgó vendéglátás (56.10.), valamint az egyéb vendéglátás (56.29.) szolgáltatók.

A szabadidő alszámla terhére az

 • egyéb humán-egészségügyi ellátás (86.90.-ből a fizikoterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhesgondozás, és az egyéb máshová nem sorolt humán egészségügyi ellátás),
 • az előadó-művészet (90.01.),
 • a múzeumi tevékenység (91.02.),
 • a növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (91.04.),
 • a vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (93.21.),
 • a máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (93.29.-ből a szabadidőpark- és strandszolgáltatás, sípálya és sporthajó kikötő szolgáltatásai, valamint a szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése),
 • a fizikai közérzetet javító szolgáltatás (96.04.),
 • a testedzési szolgáltatás (93.13),
 • a verseny- és lovaglóistállók tevékenysége (93.19-ből),
 • a belvízi személyszállítás (50.30.),
 • az idegenvezetés (79.90-ből)
 • sportlétesítmény működtetése (93.11-ből a sportpályák bérlése, uszoda belépő és bérlet értékesítése),
 • · sportegyesületi tevékenység (93.12.),
 • · sport, szabadidős képzés (85.51.),
 • · szabadidős, sporteszköz kölcsönzése (77.21.),
esetén lehet utalványt elfogadni.

Ki ellenőrzi, hogy szabályosan – a megfelelő szolgáltatásokra – használták-e fel a SZÉP Kártyát?

Az 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló jogszabály alapján a „rendeletben foglalt előírások megtartásának hatósági ellenőrzése a kereskedelmi hatóság (a továbbiakban: Hatóság) hatáskörébe tartozik.” A SZÉP Kártya vonatkozásában a kereskedelmi hatóság a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, így a kártya szabályos felhasználását az MKEH ellenőrzi. A kormányrendelet értelmében a Hivatal a kártyát nem rendeltetésszerűen elfogadó szolgáltatókat bírsággal sújthatja, melynek összege 50 000 forinttól 500 000 forintig, ismételt jogsértés esetén pedig akár 1 millió forintig terjedhet. Ezen felül minden elfogadóhelynek nyilatkoznia kell arról a csatlakozáskor, hogy jogosult a SZÉP Kártya elfogadására, vagyis a vállalkozás tevékenységei között szerepel olyan (TEAOR ’08 szerinti) tevékenység, amely a rendelet szerint szükséges az elfogadáshoz, Ezt a kibocsátók a cégjegyzék alapján ellenőrizhetik.

Ki fizeti meg az 1,5 százalékos elfogadóhelyi jutalékot?

Az elfogadóhely fizeti meg az összeget. Amennyiben az elfogadóhelyen SZÉP Kártyával fizettek, a szolgáltatás ellenértékét a kibocsátótól kapja meg átutalással, legfeljebb 5 munkanapon belül. Az összegből az átutalás előtt a szolgáltató levonja a jutalékot, így az elfogadóhely a csökkentett összeget kapja meg. A jutalék maximális mértéke 1,5 százalék a szolgáltató intézmények ennél kisebb jutalékot is alkalmazhatnak.

Ha van már POS terminál, az átalakítható úgy, hogy el tudja fogadni a SZÉP Kártyát?

Igen Jelenleg a K&H, az OTP, az Erste, az Unicredit, a Takarékbank, a Kinizsi és a Pannon Takarékszövetkezetek, valamint a Mohácsi Takarékbank által működtetett POS terminálok alakíthatók át SZÉP Kártya elfogadására. Az a kibocsátókkal kötött megállapodástól függ, hogy mely terminálokon melyik szolgáltatók kártyái fogadhatóak el, a szándékok szerint az összes terminált alkalmassá teszik az összes SZÉP Kártya elfogadására, erről folynak az egyeztetések az intézmények között. Ez esetben is szükséges azonban, hogy az elfogadóhely minden kibocsátóval szerződést kössön.

Mennyibe kerül a POS terminál? Van-e telepítési vagy bérlési díj?

A POS terminálok telepítésének szabályai bankonként eltérőek. Általában a telepítés és a működtetés is díjmentes, a szolgáltatók a forgalom után részesednek – különböző mértékű – jutalékból. Amennyiben a POS terminálon SZÉP Kártyával fizetnek, a jutalék legalább 12 Ft, de nem lehet magasabb 1,5 százaléknál.

Mennyi időn belül kapja meg a pénzt az elfogadóhely?
Az 55/2011-es kormányrendelet értelmében az elfogadás és az átutalás között legfeljebb 5 munkanap telhet el.