Itthon.hu - Itthon otthon van

Magyar turisztikai portál

Languages

Eseménynaptár

Keresés eseményre:


Részletes keresés

Hírlevél

Címkefelhő

Budapest  Eger  Hévíz  Tisza  Tisza-tó  Zalakaros  duna tv  fürdőzés  gyógyvíz  horgászat  kenutúra  kirándulás  madármegfigyelés  strand  természet  természetjárás  thermália  tisza-tavi  víziturizmus  ökoturizmus 

Magyar Turizmus Minőségi Díj


European Destinations of ExcelleNce

Apróhirdetés

 

Nokia N9 + Hungary Tourism alkalmazás

Nem tudod merre van egy szálláshely, vendéglő, fürdő, múzeum, műemlék? Töltsd le Magyarország érdekes helyeit GPS készülékedre >>>

Információ Kártyabirtokosoknak

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

Mennyibe kerül a SZÉP Kártya?

A munkavállalók és a munkáltatók számára a SZÉP Kártya bevezetése, igénylése díjtalan, a dolgozók ingyen kapják meg a kártyájukat, amely öt évig érvényes. Ha a kártya lejárt, a megújítása is díjmentes. A kártyához a közeli hozzátartozóknak igényelhető társkártya, ez maximum 1905 forintba (1500 forint + áfa) kerülhet, és legfeljebb ugyanennyi lehet a díja az elveszett, ellopott kártyák pótlásának is – ám a szolgáltatók ennél kisebb díjat is alkalmazhatnak, akár el is engedhetik ezt. Más díj felszámítására azonban nincs mód semmilyen esetben sem.
Az elfogadóhelyek a SZÉP Kártyával bonyolított forgalom után fizetnek jutalékot a szolgáltatóknak. Ez legalább 12 forint, de nem lehet több, mint a forgalom 1,5 százaléka. A szolgáltatók közötti versenyben azonban már most is el lehet érni ennél kisebb jutalékot is, például webes elfogadás esetén.

Egy munkáltató csak egy szolgáltató intézménnyel köthet szerződést?

Nincs ilyen kikötés, az összes kártyakibocsátóval köthető szerződés – a munkáltató döntése, hogy mely intézménnyel szerződik, és ebben kínál-e választási lehetőséget a munkavállalóinak. A legfontosabb szabály, hogy egy munkavállaló egy évben legfeljebb 450 ezer forintot kaphat a SZÉP Kártyára kedvezményes közteher-fizetés mellett (16% szja+14% eho), és a törvényben meghatározott limiteket az alszámlák esetében sem lehet túllépni (vagyis: évi 150 ezer forint lehet a meleg-étkezés, 75 ezer a rekreációs, és 225 ezer forint a szálláshely alszámlára utalt összeg). Ha az egyes alszámlákra átutalt összeg meghaladja a törvényben rögzített keretet, a meghaladó rész 1,19-szerese után a munkáltatónak 16% szja-t és 27% ehot kell fizetnie.

Mennyi ideig érvényes a kártya?

A kibocsátástól számított öt éven át. A kártyára átutalt összeg mindig az átutalás évét követő második év május 31-éig költhető el.

Lejár-e az utalványként átutalt összeg felhasználása?

Igen. Mindig az átutalást követő második év május 31-éig használható fel az összeg. Vagyis: a 2012. január 1-én és a 2012. december 31-én átutalt összeg is 2014. május 31-ig használható fel. Fizetéskor a rendszer mindig a legrégebben átutalt összegből költ, és a szolgáltatók novemberben – amennyiben a munkavállaló megadott e-mail címet – értesítést küldenek arról, hogy mekkora a december végén lejáró, a számlán még meglévő utalványok értéke.

Örökölhető-e a SZÉP Kártya és egyenlege?

A plasztik kártya maga nem örökölhető, az egyenleg azonban igen. Az 55/2011-es kormányrendelet értelmében a kártyabirtokos halála esetén a kibocsátó az egyenlegét zárolja a hagyatéki eljárás végéig, majd a hagyatékátadó végzésben foglaltak szerint készpénzben kifizeti az örökösöknek. Az örökösöknek érdemes tehát írásban jelezniük a pénzintézet felé a hagyatéki eljárás tényét, így az időközben lejáró egyenleget is felhasználhatják majd a folyamat lezárását követően.