Itthon.hu - Itthon otthon van

Magyar turisztikai portál

Languages

Eseménynaptár

Keresés eseményre:


Részletes keresés

Hírlevél

Címkefelhő

Budapest  Eger  Hévíz  Tisza  Tisza-tó  Zalakaros  duna tv  fürdőzés  gyógyvíz  horgászat  kenutúra  kirándulás  madármegfigyelés  strand  természet  természetjárás  thermália  tisza-tavi  víziturizmus  ökoturizmus 

Magyar Turizmus Minőségi Díj


European Destinations of ExcelleNce

Apróhirdetés

 

Nokia N9 + Hungary Tourism alkalmazás

Nem tudod merre van egy szálláshely, vendéglő, fürdő, múzeum, műemlék? Töltsd le Magyarország érdekes helyeit GPS készülékedre >>>

A SZÉP Kártya három zsebe

 Bookmark and Share  Cikk nyomtatás  Link küldés

A SZÉP Kártya fizikai megjelenésében egy a bankkártyákhoz hasonló plasztik kártya, amely mögött három eltérő felhasználási körű alszámla (zseb) áll. A zsebekről különböző szolgáltatásokért lehet fizetni, ezeket – alszámlánkénti bontásban – egy kormányrendelet (a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. Korm. rendelet) sorolja fel. Azt, hogy az egyes zsebekre legfeljebb mennyi pénz utalható évente kedvezményes adózás mellett, a személyi jövedelemadó törvény szabja meg.

 

A SZÉP Kártya juttatás zsebek közötti felosztását a munkáltató is eldöntheti, de gyakoribb, hogy ezt a döntést a dolgozóira bízza. Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy az egyes zsebeket mire lehet használni. Mivel a zsebek között utólag már nem lehet átcsoportosítani, azaz nem lehet egyik zsebről a másikra pénzt átutalni, az év eleji igénylés az egész éves lehetőségeket meghatározza. Érdemes azért jól átgondolni, hogy mire van szükségünk, és ezzel összhangban összeállítani a SZÉP Kártya igénylésünket.

 

Az első, szálláshely zseb éves kerete 225.000 forint. Erről a zsebről bármilyen szálláshelyen (szállodában, panzióban, falusi szálláshelyen) lehet fizetni, és ezen kívül még belföldi utazási csomagot is lehet vele vásárolni. Vagyis ha valaki szeret Magyarországon utazni (pl. egy wellness hétvégére), ezen belül is különösen utazási iroda által szervezett úton részt venni, mindenképpen érdemes az első zsebre kérni a juttatást.

 

A második, 150.000 forint éves keretű zseb fő profilja a vendéglátás, erről melegkonyhás vendéglátóhelyeken: hagyományos- és gyorséttermekben, kantinokban fizethetünk. Ez a zseb akár egy családi körben eltöltött éttermi ebéd vagy vacsora, akár a napi munkahelyi étkezés kifizetésére használható. Fontos szabály, hogy szálláshelyen mindhárom zsebből fizethetünk, így ha a másodikra kérünk juttatást, akkor is meghagyjuk magunknak a lehetőséget, hogy az étkezés mellett egy belföldi nyaralás szállásköltségeit is kifizessük SZÉP Kártyánkkal.

 

A harmadik, szabadidő alszámla felhasználási köre a legsokrétűbb. Minden olyan szolgáltatást kifizethetünk róla, ami ahhoz kell, hogy akár egy nyaralás alatt, akár csak a hétköznapokban tartalmasan, egészségesen tölthessük el szabadidőnket. A 75.000 forint éves keretű zsebbel vásárolhatunk fürdő és strand belépőt, színházjegyet, múzeum-, koncert-, fesztivál- vagy éppen állatkerti és kalandpark belépőt, uszoda- és fitnesz bérletet, horgászjegyet, kölcsönözhetünk sporteszközt, de akár egy sporttanfolyamra is beiratkozhatunk, elmehetünk hajózni egyet a Balatonon, vagy lovagolni egy lovardába. Erre a zsebre is igaz, hogy a felsorolt szolgáltatások mellett szálláshelyen is használható, így erről is kifizethető egy kellemes hosszúhétvége valamelyik hazai szállodában.

 

Azt, hogy konkrétan mely szolgáltatóknál használhatjuk SZÉP Kártyánkat, az dönti el, hogy a kártyánkat kibocsátó vállalat kikkel kötött elfogadóhelyi szerződést. Erről a három kibocsátó, a K&H, az MKB és az OTP honlapján tájékozódhatunk.